piątek, 16 maja 2014

12. Penne ze szpinakiem i fetą

Na 5 osób:

500 g makaronu penne (rurki)
1 kg szpinaku (takiego ze straganu razem z łodyżkami)
2 cebule
1 główką czosnku
175 g śmietany 18%
1 opakowanie sera typu feta
oliwa/olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Cebule pokroić w grubszą kostkę. Pół główki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Umyty szpinak pokroić w centymetrowej grubości paski. Cebulę zeszklić z odrobiną soli, dodać czosnek i smażyć aż zrobi się miękki. Dodać pokrojony szpinak. Przesmażyć. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać śmietanę, dobrze wymieszać i posmażyć z 2 minuty doprawiając wedle uznania pozostałym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Posypać pokruszonym serem typu feta.

Smacznego :-)

Ps.1.
Tegoż szpinaku można użyć do naleśników. Posmarować naleśniki, posypać pokruszonym serem, złożyć w trójkąty lub książeczki.

Ps.2.
Można również opiec chleb tostowy. Posmarować powyższym szpinakiem i posypać przetartym przez sitko lub posiekanym jajkiem na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz