niedziela, 18 maja 2014

14. Nalesniki ze szpinakiem

2 garście szpinaku lub co najmniej 250 g
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
5 ząbków czosnku
3 marchewki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Cebulę pokroić w ćwierćtalarki, paprykę w półcentymetrowej szerokości paski, marchew w słupki lub zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Marchewkę przesmażyć, gdy zacznie robić się miękka dodać cebulę i paprykę, lekko posolić. Gdy cebula będzie szklista dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w paski szpinak (szpinaku baby nie trzeba kroić). Chwilę posmażyć doprawiając solą i pieprzem.

Usmażyć naleśniki wedle uznania lub 1 jajko, 1 łyżka mąki, 1 łyżka mleka, malutka szczypta soli na jeden naleśnik.

Nakładać farsz na naleśniki - składać w trójkąt lub w książeczkę. Można przed podaniem podsmażyć na patelni.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz