sobota, 31 maja 2014

17. Kakaowy herbatnik ;-)

Dostałam przepis na ciasto, tylko w połowie mieszania składników mało mi się mikser nie zatarł, więc musiałam zmodyfikować. Przed modyfikacją ciasto miało być puszyste i wilgotne, po modyfikacji... wyszedł pyszny herbatnik ;-)

niebieskim kolorem podaję ilości składników z oryginalnego przepisu

4 jajka                                    2 jajka
2 szklanki mąki                       2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru                2 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju                  1/2 szklanki oleju
80g kakao E.Wedel                  2 łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia


Składniki wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 40 minut. Sprawdzać metodą suchego patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz