wtorek, 6 maja 2014

3. Sałatka z kiełkami i jajkiem

1-1,5 szkl. kiełków rzodkwi
1 pęczek rzodkiewek
4 jajka na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
główka sałaty lodowej

sos:
2 łyżki musztardy
1 łyżka octu winnego
5 łyżek oleju
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Dobrze wymieszać wszystkie składniki sosu tak by uzyskały jednolita konsystencję.

Sałatę porwać na małe kawałki.
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki.
Sałatę, rzodkiewkę i kiełki wymieszać. Przełożyć do miski. Polać sosem. Udekorować jajkami pokrojonymi w szóstki lub ósemki. Posypać szczypiorkiem.



Smacznego :-)


Ps.
Zamiast kiełków stosuję również rzeżuchę bądź rukolę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz