1 kura lub 2 -3 ćwiartki z kurczaka
1 skrzydło bądź udo indycze
2 kostki rosołowe
3 - 4 nieduże marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
20 cm pora
ewentualnie kawałek kapusty włoskiej
mała cebula umyta i nieobrana
pieprz, sól
2 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
Obrane warzywa oraz mięso zalewamy zimną wodą tak, aby zawartość garnka była przykryta. Doprowadzamy do wrzenia (nie może się zagotować!!!!) dodajemy kostki i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 3 godziny w międzyczasie doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie dodaję w czasie gotowania 2 papryczki piri piri lub 5 cm kawałek świeżego imbiru lub 2-3 pędy trawy cytrynowej.
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, posypany natką pietruszki.
Zawsze tak gotuję rosół. NIGDY nie widziałam na nim szumowin. Zawsze jest piękny i klarowny.
Smacznego :-)
KUCHNIA Z "RESZTEK"
Co zrobić z warzywami i mięsem z rosołu?
Jeśli gotowaliśmy ćwiartki - możemy je oprószyć przyprawami i podpiec lub obsmażyć.
Możemy :
- mięso i warzywa pokroić w kostkę i zrobić sałatkę z dodatkiem majonezu,
- warzywa zetrzeć na tarce, mięso porwać na mniejsze kawałki, doprawić, przesmażyć i użyć jako farsz do krokietów
- warzywa i mięso przekręcić przez maszynkę i użyć jako farszu do pierogów
- warzywka zmiksować i użyć jako pasty do kanapek
- mięso porwać na kawałki, do resztki rosołu dorzucić garść rodzynek, pogotować, doprawić, zaprawić mąką, dorzucić mięso i mamy potrawkę do ziemniaczków, makaronu, jak kto woli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz