niedziela, 11 maja 2014

7. Bananowiec

1 kostka masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
2 galaretki cytrynowe
co najmniej 5 bananów

Rozpuszczamy obie galaretki w 2 szklankach wody. Studzimy.
Miksujemy masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Dodajemy gęstniejącą galaretkę i starte/rozgniecione widelcem banany. Jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki na... nie wiem ile, gdyż żeby było szybciej wstawiam na pół godziny do zamrażarki.

Na wierzch możemy wylać jedną pomarańczową galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.

Ewentualnie ubić białko, które nam zostało na sztywną pianę, dodać gęstniejącą galaretkę pomarańczową. Wylać na masę bananową i schładzać jeszcze z kwadrans.

S M A C Z N E G O :-)


Ps. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, gdyż bananowiec błyskawicznie się zdematerializował ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz