poniedziałek, 16 czerwca 2014

23. Żeberka w piwie

2 łyżki miodu
przyprawa do żeberek
1/5-1 litra piwa
2 łyżki musztardy
10 ziarenek pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego 
2 liście laurowe

Miód wymieszać z musztardą i ulubionymi przyprawami/mieszanką przypraw do żeberek. Natrzeć marynatą porcje mięsa. Zostawić na noc w lodówce lub przynajmniej na 2 godziny. Na dnie naczynia rozłożyć pieprz, ziele angielskiego oraz liście laurowe. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłożyć pozostałe przyprawy. Naczynie po marynacie przepłukać piwem i wlać delikatnie do naczynia (by nie zmyło marynaty), tak aby było do połowy zanurzone.

Piec w temperaturze 180 °C przez około 1,5h do miękkości. Jeśli nie jest wystarczająco miękkie piec tak długo  będzie :-)

Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz