przyprawa do żeberek
1/5-1 litra piwa
2 łyżki musztardy
10 ziarenek pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Miód wymieszać z musztardą i ulubionymi przyprawami/mieszanką przypraw do żeberek. Natrzeć marynatą porcje mięsa. Zostawić na noc w lodówce lub przynajmniej na 2 godziny. Na dnie naczynia rozłożyć pieprz, ziele angielskiego oraz liście laurowe. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłożyć pozostałe przyprawy. Naczynie po marynacie przepłukać piwem i wlać delikatnie do naczynia (by nie zmyło marynaty), tak aby było do połowy zanurzone.
Piec w temperaturze 180 °C przez około 1,5h do miękkości. Jeśli nie jest wystarczająco miękkie piec tak długo aż będzie :-)
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz