sobota, 21 czerwca 2014

25. Makaron marchewką podszyty

na 3 osoby

makaron świderki (wg potrzeb konsumentów posiłku)
3 marchewki
6 łodyg selera naciowego
pół szklanki pokrojonych łodyg z selera korzeniowego/pietruszki (młoda włoszczyzna ma to do siebie, ze sprzedają selera i pietruszkę z nacią, listki można wykorzystać do surówki, dekoracji itp., ale szkoda mi wyrzucać łodyżki, więc kroję je na 0,5 cm kawałki i trzymam w lodówce, gdyż zawsze można je do czegoś zużyć)
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki kolendry

olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć w słupki, łodygi selera naciowego --> w 1-1,5 cm kawałki, czosnek --> w cienkie plasterki. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, wsypać do moździerza i utłuc.
Marchewkę i seler naciowy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odrobinę posolić i popieprzyć. Kiedy warzywa zaczną więdnąć dodać czosnek, kolendrę (i opcjonalnie pokrojone łodygi selerowo-pietruszkowe). Warzywka muszą być jednocześnie miękkie i jędrne - wówczas dodajemy ugotowany al-dente makaron. Mieszamy wszystko. (Możemy dodać łyżkę masła i poczekać aż się rozpuści.) Solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy gorące.


*****
Oczywiście można dodać 2 nieduże papryczki pepperoni drobno pokrojone ;-) Ale wówczas pamiętajmy, aby można się było napić napoju mlecznego (mleko, kefir, maślanka, jogurt itp.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz