poniedziałek, 7 lipca 2014

26. Ptasie mleczko

1 galaretka w ulubionym smaku
1 śmietana 36% 200g ( u mnie zawsze Piątnica)
1 białko

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Kiedy wystygnie ubijamy pianę z jednego białka na sztywno, oraz obok w miseczce ubijamy śmietanę. Do piany dodajemy powoli płynną wystudzoną galaretkę cały czas mieszając. Mieszaninę dodajemy powoli ciągle mieszając do ubitej śmietany. Zawartość miski przelewamy do pucharków lub wylewamy na blachę dokładnie wyłożoną folią spożywczą. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Możemy pokroić w kostki wielkości cukierków i oblać rozpuszczoną na parze czekoladą bądź obtoczyć w cukrze brązowym/wiórkach kokosowych/amarantusie...

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz