1 op. śnieżki + mleko wg przepisu
kilka świeżych truskawek
Z jednego blatu ciasta wychodzą 4 babeczki. Zrobiłam pięć sztukując, ale był to kiepski pomysł :-(
Z ciasta francuskiego wycinamy 8 okrągłych plastrów. Na spodzie układamy po 1 pełnym plastrze. W pozostałych wycinamy środek tak aby powstały pierścienie ok 1 cm szerokości i układamy na całych plastrach. Z pozostałego ciasta możemy wykroić fragmenty pierścieni i sztukować okręgi jako kolejne warstwy lub pociąć pozostałe ciasto na paski i ułożyć na pergaminie obok babeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220°C przez 10-12 minut. Wystudzone babeczki napełnić ubita śmietaną. Udekorować pokrojonymi truskawkami. Dodatkowo można dołożyć wg uznania upieczone fragmenty ciasta, rurki waflowe.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz