piątek, 9 maja 2014

6. Śledź z białą kapustą

Pchała mi się przed oczy główka białej kapusty kupiona na surówkę, z lodówki krzyczały do mnie śledzie... i tak jakoś wyszło ;-)

3 filety śledziowe
1/4 małej główki kapusty 
1 średnia cebula
puszka groszku konserwowego
majonez
sól, pieprz, ewentualnie musztarda 


Matiasy pokroić w cienkie paski lub kostkę. Kapustę pokroić w ok. 0,5cm paski. Cebulę pokroić w kostkę. Zagotować... uhm... pół litra wody z płaską łyżeczką Vegety - na wrzątek wrzucić pokrojoną kapustę (woda ma tylko przykryć kapustę) i gotować 5 minut na małym ogniu. Wyłączyć. Dorzucić pokrojoną cebulę i zamieszać. Przykryć garnek. Po 5 minutach odcedzić. Zostawić  do przestygnięcia.

Do przestudzonej kapusty z cebulką dodać groszek zielony i pokrojone śledzie. Dodanie soli, pieprzu czy musztardy uzależniam zawsze od smaku majonezu. Dodać majonez. Delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz